Er zijn vele manieren waarop gordijnen geconfectioneerd kunnen worden. De plooien bepalen hoe het gordijn valt. Hoe meer lagen de plooi heeft, des te mooier het gordijn zal vallen. Hier is echter wel meer stof voor nodig. Hieronder een beschrijving van de confectie methoden die Arena Gordijnen aanbiedt.

enkeleplooi

Enkele plooi

Bij gordijnen met een enkele plooi zijn de plooien minimaal en is de benodigde stof hoeveelheid het minst. Deze manier van confectie is af te raden bij gordijnen in een hoge kamer, omdat er dan aan de onderzijde geen plooivorming meer is.

vlinder plooi

Dubbele plooi

Bij de dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, hebben de gordijnen een rijkere uitstraling. Bij deze wijze van confectioneren wordt er meer stof gebruikt, waardoor de plooien ruimer vallen.

triple plooi

Triple plooi

De triple plooi is een luxe manier van plooien waarbij de maximaal bruikbare hoeveelheid stof wordt gebruikt. Bij met name lichte stoffen, inbetween’s en vitrages wordt deze manier van confectioneren toegepast. Kiest u voor een triple plooi, dan kiest u voor de meest volle uitvoering en dit zorgt voor een zeer rijk effect. (Gebruikte hoeveelheid stof: 3x de railsbreedte)

voering

Gevoerde gordijnen

Gordijnen dienen bij voorkeur te worden gevoerd. Voering verlengt de levensduur van de gordijnstof door deze tegen zonlicht te beschermen. Tevens geeft de voering de gordijnstof een mooie afwerking en een rijk uiterlijk. Een voering kan ook een verduisterende, isolerende of geluiddempende werking hebben.

Schuifzoom1

Schuifzoom of spangordijn

Deze hebben boven of boven-onder een zoom waar een roede door ingeschoven kan worden. Deze plooivorm wordt vooral op deuren en draai/kiepramen gebruikt.

Wave

Wave Gordijn

Het wave gordijn is een van de weinige nieuwe ontwikkelingen in de gordijnconfectie, maar wel één die de moeite waard is. Wave is een combinatie van runners die d.m.v. koordjes op vaste afstand met elkaar verbonden zijn, waarbij een wave band als een breed plooiband aan de bovenkant van het gordijn wordt gestikt. Voor een juiste werking moeten hier ook de speciale wave haakjes worden toegepast. Door de combi van runners, wave band en -haakjes hangt het gordijn in golfvorm onder de rail. Voorwaarde is wel dat de stof kamerhoog is, soepel valt en het liefst met een loodveter is gemaakt. De wave heeft prachtige strakke plooien, die in een strak interieur goed tot zijn recht komen.

ringgordijn

Zeilringen

Gordijnen gemaakt op zeilringen vallen erg mooi, dit komt doordat zowel de voorwaartse als de achterwaartse plooien gelijk zijn. De zeilringen zijn in verschillende materialen en verschillende diameters te krijgen. Bij de te kiezen maat van de zeilringen dient altijd rekening te worden gehouden met de diameter van de roede. De diameter van de zeilring moet minimaal 1cm groter zijn dan de roede.

Zeilringen kunnen in bijna alle typen stof worden verwerkt. Het mooiste resultaat wordt bereikt met een ruime hoeveelheid aan stof. De stoftoeslag bedraagt bij deze methode van confectioneren minimaal 100%.

Bij ingeslagen ringen wordt het gordijn geconfectioneerd als rechte lap, waarbij in het verstevigde hoofd van het gordijn zeilringen worden geslagen. Deze gordijnen hangen nonchalanter en de plooitoeslag zit meestal tussen de 150% en 180%. Nadeel is dat plooiafstanden vaak ongelijk zijn na het openen of sluiten van de gordijnen. Indien je van een regelmatige plooival houdt is het Wave gordijn een beter alternatief.